OLED-achterlichten > Home > Audi Nederland

Verlichting

  • 1400x438-ttrs_oled.jpg
1400x438-ttrs_oled.jpg

Audi OLED achterlichten

OLED technologie is een nieuwe doorbraak van Audi op het gebied van autoverlichting. Deze lampen stralen een homogeen licht uit dat tot voor kort in deze vorm nog niet mogelijk was. Letterlijk en figuurlijk, want OLEDs vallen vanwege de uitgebreide designmogelijkheden ook erg in de smaak bij ontwerpers. Audi heeft de laatste jaren systematisch aan deze innovatie gewerkt. De conceptcar Audi e-tron quattro lichtte in 2015 een tipje van de sluier op, waarna op de Consumer Electronics Show (CES) van 2016 in Las Vegas productierijpe lichtunits werden getoond. De Audi TT RS en Audi A8 hadden vervolgens de primeur.

  • 563x317-oled.jpg
    OLED-technologie

    OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. Elke OLED-unit bestaat uit twee elektrodes, waarvan er tenminste één transparant is, en vele dunne laagjes organische halfgeleiders. Een lage gelijkstroomspanning van 3 tot 4 volt laat deze laagjes oplichten. Ze hebben elk een dikte van minder dan een duizendste millimeter. De moleculaire samenstelling van de lichtbron bepaalt de kleur van de verlichting.

    In tegenstelling tot puntvormige lichtbronnen zoals LEDs, die van halfgeleiderkristallen zijn gemaakt, zijn OLEDs platte lichtbronnen. De homogeniteit van dit licht is van een niet eerder gezien niveau. Bovendien zijn OLEDs traploos dimbaar. Er is geen schaduwwerking en reflectoren, lichtgeleiders en andere optische componenten zijn overbodig. Daardoor zijn OLEDs efficiënt en licht. Bovendien hebben ze vrijwel geen koeling nodig.

Audi heeft ervoor gezorgd dat de ontwikkelingen met OLEDs grote vooruitgang hebben geboekt. Achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt aan extra mogelijkheden met deze technologie. Door de lichtintensiteit te verhogen, zijn OLEDs in de nabije toekomst ook geschikt voor knipperlichten en remlichten.

Een ander voordeel van OLEDs: ze zijn op te delen in kleine segmenten die afzonderlijk zijn aan te sturen, bijvoorbeeld qua helderheid. Ter aanvulling op de transparante OLEDs zullen er ook meerkleurige units komen. Daarmee zijn nieuwe soorten verlichting mogelijk, met razendsnelle schakeltijden tussen elke weergave.

De organische oplichtende diodes zijn momenteel het summum op verlichtingsgebied. Opnieuw onderscheidt Audi zich met autoverlichting van andere merken. Aan een auto met OLEDs is goed te zien dat het een Audi is, zowel overdag als in het donker.

In de vorm van Matrix OLED is de nieuwste technologie een fraaie aanvulling op de eveneens toonaangevende Matrix LED- en Matrix laser-lampen.

2018-Audi-A8-oled.jpg
Matrix OLED-achterlichten op de Audi A8

Een Audi A8 heeft een unieke uitstraling die wordt versterkt door de Audi Matrix OLED-achterlichten met 3D-effect. Met behulp van de traploos dimbare OLED-technologie zijn homogene, geometrische vormen gemaakt. Die worden met een brede LED-strook gecombineerd. De achterlichten schijnen met een helder licht en dragen aldus bij aan de verkeersveiligheid. Het afsluiten en ontgrendelen van de A8 wordt fraai begeleid door special effects van de OLEDs.

Flexibele OLEDs

Conventionele OLEDs worden van een glassubstraat gemaakt en zijn daardoor star. Er wordt veel energie gestoken in de ontwikkeling van flexibele OLEDs. Audi onderzoekt allerlei materialen en productietechnieken die dit mogelijk moeten maken. Extreem dun en flexibel glas maakt een kans, maar dunne metaalfolies zijn ook veelbelovend. Een derde optie: een substraat van kunststof folie. Belangrijk is dat de OLEDs erin opgenomen kunnen worden en geruime tijd meegaan. Mocht het ervan komen, dan zijn er ongekende designmogelijkheden.

Tijdens de CES 2016 in Las Vegas toonde Audi het resultaat van een researchproject dat samen met Osram en Hella was uitgevoerd. Uit één flexibele OLED was een complete 3D OLED-module gevormd die de carrosserievorm volgde.

Het resultaat: een oplichtende carrosserie waarvan de 3D-verlichting vanuit alle hoeken goed zichtbaar is, zonder gebruik van optische ondersteuning of reflectoren. OLEDs in 3D-design zijn veiligheidsverhogend en helpen nieuwe autodesigns te laten ontstaan. Vanwege de uitzonderlijke homogeniteit van de verlichte oppervlakken en de mogelijkheid om die exact vorm te geven, kan de evolutie van autoverlichting daarmee een volledig nieuwe kant opgaan.