Cruise control > Cruise control > Home > Audi Nederland

Assistentiesystemen

  • 1400x438-cruise-control.jpg
1400x438-cruise-control.jpg

Audi Cruise control

Cruise control is een geautomatiseerde manier om de auto met een vaste snelheid te laten rijden. Dit is prettig op doorgaande wegen met een rustig verkeersbeeld.

De automatische snelheidsregeling werkt vanaf een heel lage snelheid (in de meeste modellen vanaf ongeveer 20 à 30 m/h) tot op zeer hoge snelheden zoals die op de Duitse snelweg mogelijk zijn.

Voor het in- en uitschakelen is een aparte stuurhendel aanwezig, links van het stuur, lager geplaatst dan de hendel voor de knipperlichten. Hierdoor is de kans op vergissen klein en kunt u de diverse functies blindelings bedienen.

Door de hendel naar u toe te halen schakelt u de cruise control in. Rijdt u met de snelheid die u vast wenst te houden, dan drukt u op het knopje op het uiteinde van de hendel. Uw voet kan van het gaspedaal en de auto rijdt met constante snelheid verder, ook in heuvelachtig gebied. De ingestelde snelheid is af te lezen op het instrumentenpaneel.

Deze automatische regeling van de snelheid is ideaal als u verwacht langere tijd niet van tempo te hoeven veranderen. Dat kan op de snelweg zijn, maar ook op een provinciale weg of een rondweg. Mocht u bij iemand achteropkomen die net iets langzamer gaat, dan volstaat het naar beneden drukken van de stuurhendel om in stapjes vaart te minderen. Net zo gemakkelijk voegt u met een tikje naar boven snelheid toe.

De cruise control schakelt uit door de hendel van u af te drukken, door te remmen of door handmatig te schakelen.

Cruise control is afhankelijk van de technische grenzen. Zo zal op een lange helling omhoog, met name bekend van buiten de Nederlandse grenzen, een handgeschakelde auto wellicht snelheid verliezen als het toerental te ver terugloopt.

Instelbare snelheidsbegrenzer

In diverse modellen van Audi is een snelheidsbegrenzer inbegrepen. Met dit knopje bovenop de cruise controlhendel komt de auto niet boven een ingestelde snelheid. Dit is vooral handig op wegen waar het lastig is om de snelheidslimiet te gehoorzamen. Met de speed limiter (snelheidsbegrenzer) voorkomt u dat het ongezien te hard gaat. Zo heeft u minder risico op een snelheidsbekeuring, terwijl uw aandacht bij het verkeer kan blijven in plaats van bij de snelheidsmeter.

Deze begrenzing is altijd weer uit te schakelen. Ook kunt u met een kickdown van het gaspedaal de instelling overrulen.

Meer parkeerassistentie

  • 563X317_lane-assist.jpg
    Audi active lane assist

    Audi active lane assist ondersteunt de bestuurder door middel van subtiele stuuringrepen bij het aanhouden van de eigen rijstrook.

    Meer over Audi Active lane assist
Audi assistentiesystemen 563x317-parkeerassistent.jpg

Deze moderne assistentiesystemen dragen bij aan het comfort, helpen de auto onder controle te houden, gemakkelijk in te parkeren, brandstof te besparen of een aanrijding te voorkomen.